Blog

Laona Foundation / News  / ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ

Μια εξαιρετική ομιλία για τη βιολογική καλλιέργεια, τη στρατηγική από το αγρόκτημα στο πιάτο, και τη χρήση φυτοφαρμάκων στην Κύπρο, μέσα απο τα μάτια ενός εκ των πρωτοπόρων βιοκαλλιεργητών, του κ Χατζηπιερή.
Απόσπασμα απο την ομιλία στο ΤΕΠΑΚ στις 18.2.2022:
Η ιστορία των Βιολογικών καλλιεργειών στη Κύπρο ξεκινά από τις αρχές της δεκαετίας του 80’, όπου σαν φοιτητές στο πανεπιστήμιο Πατρών καλλιεργούσαμε τα κτήματα του πανεπιστημίου και διαθέταμε τα Βιολογικά λαχανικά στις λαϊκές αγορές της πόλης.
Χαρακτηριστικό όλο αυτών των πρώϊμων προσπαθειών της δεκαετίας του 80 ήταν η έντονη οικολογική και ιδεολογική προσέγγιση παρά η οικονομική. Δεν είχαν οικονομική επιτυχία αφού ο κόσμος στην Κύπρο δεν ήταν έτοιμος τότε να αγκαλιάσει αυτές τις προσπάθειες.
Μετά από το 2000 υπάρχει ένα συνεχές αυξανόμενο ενδιαφέρον των πολιτών για την βιολογική γεωργία και τα βιολογικά προϊόντα.
Η Κύπρος σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρωπαιϊκή Ένωση με την περισσότερη κατανάλωση σε φυτοφάρμακα, και η δεύτερη επίσης σε μη επιτρεπτά υπολείμματα φυτοφαρμάκων στα λαχανικά. Από δειγματοληψίες
του κρατικού χημείου, πέραν το 50% των λαχανικών ανιχνεύονται με φυτοφάρμακα. Η τάση είναι αυξητική και το 2021 καταγράφηκαν οι περισσότερες ανιχνεύσεις φυτοφαρμάκων.
Βρείτε στον σύνδεσμο που ακολουθεί την υπόλοιπη ομιλία του: