Στις 26 και 27 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής του ευρωπαϊκού έργου LIFE-AgrOassis.
Στόχος της συνάντησης ήταν η παρακολούθηση της πορείας των εργασιών του έργου, η συζήτηση και η λήψη αποφάσεων για το επιστημονικό κομμάτι των εργασιών που επιτελούνται.
Κατά την πρώτη ημέρα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη σε περιοχές της Πέρα Ορεινής, στην Επαρχία Λευκωσίας, όπου υλοποιούνται οι δενδροφυτεύσεις της φετινής φυτευτικής περιόδου (Νοέμβριος 2024 – Ιανουάριος 2025).
Τα μέλη της επιτροπής είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη μέθοδο φύτευσης με Σωλήνες Αύξησης Βάθους Ρίζας (Deep Root Training Tubes), μιας καινοτόμου πρακτικής που εφαρμόζεται στο LIFE-AgrOassis, από τον επιστημονικό υπεύθυνο της δράσης Δρ. Δημήτρη Σαρρή. Η επιτροπή επισκέφθηκε αγροτεμάχια όπου εφαρμόζονται δράσεις του έργου, αποκτώντας μια ολοκληρωμένη εικόνα των προκλήσεων που αντιμετωπίζονται. Τα εξωτερικά μέλη της επιτροπής – Prof. Claudio Zucca, Prof. Avi Perevolovsky και Prof. Tal Svoray, καθώς και
οι επιστημονικοί εταίροι του έργου από τη Θεσσαλία – Δρ. Χρήστος Καβαλάρης και Δρ. Άρης Κυπαρρίσης, είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά το τοπίο της περιοχής, την τρέχουσα κατάσταση και να αξιολογήσουν επιτόπου τις συνθήκες και την πρόοδο του έργου LIFE-AgrOassis.
Κατά τη δεύτερη ημέρα, η συνάντηση μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ), όπου οι εταίροι του έργου παρουσίασαν την εξέλιξη και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του.
Τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής παρείχαν πολύτιμες συμβουλές και ενθάρρυναν την ομάδα του έργου να συνεχίσει τις προσπάθειές της.
Η επίσκεψη της επιστημονικής επιτροπής ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση διήμερου διαδικτυακού σεμιναρίου (Webinar) από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Στο πλαίσιο του two days webinar, τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής, αλλά και οι εταίροι του έργου, είχαν την ευκαιρία να διαδράσουν με το ευρύ κοινό. Κατά αυτό τον τρόπο μεταδόθηκαν γνώσεις για γεωργικές και αναγεννητικές πρακτικές, οι οποίες μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή.