Έναρξη νέας φυτευτικής περιόδου του έργου LIFE-AgrOassis
Κηρύχθηκε επίσημα στις 19 Νοεμβρίου 2024 η έναρξη της νέας φυτευτικής περιόδου του ευρωπαϊκού έργου LIFE-AgrOassis (2022-2026) από την Επίτροπο Περιβάλλοντος και Ευημερίας των Ζώων κα Αντωνία Θεοδοσίου.
Το έργο LIFE-AgrOassis προωθεί μεταξύ των δράσεων του, την επανεισαγωγή παραδοσιακών φυτοφρακτών γύρω από γεωργικές εκτάσεις με τη χρήση βαθύρριζων φυτών. Τα φυτά αναπτύσσονται σε ειδικούς Σωλήνες Αύξησης Βάθους Ρίζας (ΣΑΒΑΡ) στο Τμήμα Δασών, με την επιστημονική καθοδήγηση του KES Research Centre. Αυτή η καινοτόμος μέθοδος δοκιμάζεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μειώνει τις ανάγκες άρδευσης και ενισχύει την αντοχή των φυτών στην ξηρασία.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, πέρυσι τον χειμώνα φυτεύτηκαν 3.200 δέντρα και θάμνοι σε υποβαθμισμένα από την ερημοποίηση χωράφια, στα όρια των αγροτεμαχίων ή στο πλάι των δρόμων που συνδέουν τα χωράφια, αντιστοιχώντας σε 7.6 χλμ. φυτοφρακτών. Φέτος προσδοκούμε να φυτευτούν τα διπλάσια δέντρα και θάμνοι με βαθιές ρίζες, από τον Νοέμβριο μέχρι και τον Ιανουάριο, με τη βοήθεια 300 περίπου εθελοντών σε περιοχές της Πέρα Ορεινής (Λευκωσία) και Πυργά-Αγγλισίδες (Λάρνακα).
Στο έργο LIFE-AgrOassis συμμετέχουν τέσσερα τμήματα του Υπουργείου Γεωργίας (Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, Τμήματα Περιβάλλοντος, Γεωργίας και Δασών), το KES Research Centre, το Ίδρυμα Λαόνα, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών, η εταιρεία Παραδεισιώτης, ο Δήμος Σητείας και ο ΤΟΕΒ Ταυρωπού Καρδίτσας. Το έργο LIFE-AgrOassis συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στοχεύει στην υποστήριξη του γεωργικού τομέα σε περιοχές που κινδυνεύουν από ερημοποίηση λόγω της κλιματικής αλλαγής, όπως η Κύπρος, η Θεσσαλία και η Κρήτη.
Σημείωση: Το έργο βασίζεται σε τρεις κύριες δράσεις υλοποίησης: την εισαγωγή φυτοφρακτών σε περιοχές επιρρεπείς στην ερημοποίηση, τη μειωμένη, ή, μηδενική κατεργασία του εδάφους σε σιτηρά ή καρποφόρα για αύξηση της υγρασίας, της οργανικής ουσίας και της παραγωγικής ζωής του εδάφους, και παραγωγή κομπόστας από πράσινα απορρίμματα και εφαρμογή της σε μικρής κλίμακας επιλεγμένα χωράφια.
Ιστοσελίδα έργου: http://www.lifeagroassis.eu/
Χορηγός επικοινωνίας: ΡΙΚ