Βραβείο Καλύτερου Περιβαλλοντικού Έργου
στα Πράσινα Βραβεία 2024

Το Ίδρυμα Λαόνα με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει ότι κέρδισε το Βραβείο Καλύτερου Περιβαλλοντικού Έργου στα Πράσινα Βραβεία 2024 για το έργο Pyranakampsi-Alevlerden Geleceğe (2022-2024)!
 
Η Τελετή Απονομής Βραβείων έγινε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024 στο Ινστιτούτο Γκαίτε στη Λευκωσία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Environment for Cyprus/Περιβάλλον για την Κύπρο.
 
Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν στο έργο Pyranakampsi και οδήγησαν σε αυτή την επιτυχία.
 
Λίγα λόγια για το έργο
 
Το έργο Pyranakampsi, αποσκοπούσε στην ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών σε 11 κοινότητες που πλήγηκαν από πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές της Λάρνακας και της Λεμεσού τον Ιούλιο του 2021, και στους πρόποδες του Πενταδακτύλου το 2022. Οι σοβαρές ζημιές ανάδειξαν την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να υποστηριχτούν οι επηρεαζόμενες κοινότητες. Το έργο εστίασε στις κοινότητες Αγίοι Βαβατσινιάς, Ακαπνού, Αρακαπά, Βαβατσινιά, Επταγώνια, Ορά, Οδού, Σαλαμιού, Άγιος Επίκτητος/Catalköy, Άγιος Αμβρόσιος/Esentepe και Βασιλεία/Karşiyaka. Ηγήθηκε του έργου το Ίδρυμα Λαόνα (ΕΚ) σε συνεργασία με το Cyprus Environmental Initiative (CEI) (ΤΚ) και χρηματοδοτήθηκε από το Active Citizens Cyprus (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία).
 
Πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις με τους κατοίκους των πυρόπληκτων κοινοτήτων, ενημερωτικές επισκέψεις σε σχολεία, δενδροφυτεύσεις, έκθεση φωτογραφίας, εργαστήρια αποκατάστασης ξερολιθιάς για κατακράτηση του εδάφους μετά τις φωτιές κ.α.
 
Η προσέγγιση και ανάπτυξη του προγράμματος ήταν καινοτόμα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο ανάλυσης SWOT, που συνήθως χρησιμοποιείται στον επιχειρηματικό κόσμο, αλλά προσαρμόστηκε στις αγροτικές κοινότητες. Η ανάλυση αξιοποιήθηκε για να βοηθήσει τις κοινότητες να κατανοήσουν την τρέχουσα κατάσταση, τις δυνατότητες, τις αδυναμίες, τις ευκαιρίες και τις απειλές που αντιμετωπίζουν λόγω πυρκαγιών. Η προσαρμογή της ανάλυσης στις αγροτικές κοινότητες επέτρεψε την αξιοποίηση των ιδιαίτερων συνθηκών και αναγκών τους, ενίσχυσε τη συμμετοχή των κατοίκων στα κοινά και προέβαλε αρχές αειφορίας για αποκατάσταση πυρόπληκτων περιοχών.
 
Αναγνωρίζοντας ότι οι πυρκαγιές και η κλιματική αλλαγή αφορούν όλη την Κύπρο, το πρόγραμμα διαμορφώθηκε για ν’ αξιοποιηθεί και στις δύο κοινότητες. Πολλές δράσεις πεδίου: δενδροφύτευση (379 δέντρα), κτίσιμο ξερολιθιάς (195μ.), εθελοντές (743), έγιναν από κοινού. Η εμπειρία οδήγησε σ’ ένα δικοινοτικό πυρήνα συνεργαζόμενων κάνοντας κατανοητό το ρόλος που μπορεί να παίξει η τοπική κοινωνία στην πρόληψη της πυρκαγιάς. Ακολούθησαν και συνεχίζουν, από τους συνεργαζόμενους ΕΚ και ΤΚ, ενέργειες για εξασφάλιση νέων έργων ενδυνάμωσης της κοινωνίας των πολιτών, που ήδη οδήγησαν μέσω της EuropeAid, σε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στη Γερμανία.
Green Awards 2024